latinica  ћирилица
19/07/2018 |  20:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров отказао посјету Атини

Нема сврхе да руски министар спољних послова Сегеј Лавров долази у посјету Грчкој с обзиром на тренутне околности, изјавио је руски амбасадор у Атини Андреј Маслов, а грчке дипломате су поручиле да је Лавров ипак добродошао.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев)

Лист Катимерини, такође, наводи да је Москва потврдила да ће протјерати грчке дипломате, не наводећи, међутим, када и колико дипломата из Грчке ће морати да напусти Русију. Ту вијест је руској агенцији Тас потврдио руски амбасадор у Атини Андреј Маслов.

- Мислим да у тренутној ситуацији нема поенте, макар када је у питању ранији договор, пошто је посјета требало да се догоди у септембру. Прерано је говорити томе док се ситуација не разријеши - истакао је Маслов.

Према његовим ријечима, Лавров је добио позив да посјети Грчку, али "га још није прихватио, тако да је тешко предвидјети даља дешавања".

Маслов је такође казао да ће Русија протјерати грчке дипломате, а датуми њиховог протјеривања и тачан број дипломата су још непознати.

- Ми смо већ рекли да ће услиједити реципрочне мјере. Не знам када, ко, ни тачан број, али наравно, у складу са постојећом праксом, биће контрамјера - рекао је Маслов.

Лавров је, како је раније најављивано, требао да посјети Грчку почетком јесени.

Атина је одлучила да протјера двојицу руских дипломата због наводног покушаја подмићивања грчких званичника "ради добијања информација и подривања споразума о имену Македоније", јавио је раније Катимерини.

Позивајући се на дипломатске изворе, лист тврди да су Руси наводно на разне начине покушали да "прошире свој утицај у Грчкој", између осталог и мијешањем у активности Царског друштва хришћанских Палестинаца.