latinica  ћирилица
20/07/2018 |  08:36 ⇒ 08:36 | Аутор: СРНА

Сенатори траже мјере против Анкаре

Шест америчких сенатора поднијели су приједлог закона којим ће се ограничити зајмови међународних финансијских институција Турској "све док турска Влада не прекине са неправедним привођењем америчких грађана", наводи се у саопштењу сенатске комисије.

Потез је услиједио након одлуке турског суда да задржи америчког пастора Ендруа Брансона у затвору током суђења за тероризам и шпијунажу.

Приједлог под називом закон о Турској и међународним финансијским институцијама, налаже америчким шефовима Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој да блокирају даље зајмове Турској, осим ако је ријеч о хуманитарним питањима, саопштила је сенатска комисија за спољне послове.

Ограничења би требало да остану на снази док Турска не престане са произвољним привођењем или ограничавањем кретања америчких грађана, укључујући лица са двојним држављанством, и локалних радника мисије САД у Турској.

Брансон, хришћански свештеник из Сјеверне Каролине, који живи у Турској више од двије деценије, оптужен је да је помагао групу свештеника Фетулаха Гулена, кога Анкара криви за неуспјели војни удар 2016. године.

Брансон, који је одбацио оптужбе, суочава се са 35 година затвора уколико суд утврди његову кривицу.