latinica  ћирилица
20/07/2018 |  08:54 | Аутор: СРНА

Чавара: ХДЗ неће дозволити усвајање закона о изборним јединицама

Потпредсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је да ће представници ХДЗ-а у Дому народа федералног Парламента искористити све пословничке и уставне могућности да не дозволе усвајање закона о изборним јединицама у ФБиХ.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

Подсјећајући да је овај законски приједлог у Представничком дому Парламента ФБиХ усвојен једнострано, гласовима доминантно бошњачких странака, Чавара је истакао да је ријеч о лошем рјешењу којим се руши одлука Уставног суда БиХ.

"Оно што је Уставни суд БиХ избрисао у Изборном закону БиХ, они су сад написали у федералном закону, што јасно и недвосмислено доказује да је то неуставан закон", рекао је Чавара за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, очигледно је некима у предизборно вријеме потребно да на овај начин показује мишиће.

"Нажалост, представљају то као одбрану бошњачких интереса, а ја мислим да се тако највише руше бошњачки интереси и да се гради нестабилност у држави у којој сви желимо нормално да живимо", додао је Чавара.

Он је навео да, према неким информацијема међународних фактора, Уставни суд неће до овогодишњих избора одлучивати о апелацији замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто у вези са избором делегата у Дом народа федералног парламента, оцијенивши да то јасно говори ко управља процесима.

"А Уставни суд је, по мени, требао хитно засиједати и донијети одлуку по апелацији госпође Кришто, јер се у том случају не би ни расправљало како примијенити резултате избора и како заправо саботирати односе у ФБиХ", рекао је Чавара.

Он је истакао да је често изненађен како многи међународни представници не разумију суштину живота у БиХ.

"Не разумију односе и како су ти односи осјетљиви. Чини ми се да најчешће приступају прагматично, како да формално ријешимо неки проблем, мада у суштини то није рјешење", закључио је Чавара.