latinica  ћирилица
20/07/2018 |  09:02 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Заједнички концерт куд-ова "Алат" и "Опленац"

Културно-умјетничка друштва "Алат" из Требиња и "Опленац" из аустралијског града Аделејд одржала су заједнички концерт на платоу испред требињског Музеја Херцеговине.

Требињско КУД домаћин је ансамблу "Опленац", којима је синоћњи концерт био прво представљање на овим просторима, а у Требиње су стигли на иницијативу свештеника Страхиње Јањића, пароха у главном граду Јужне Аустралије.

"Кад сам полазио за Аустралију нисам знао да је ово могуће, али тамо гдје год има Срба, сложе се, једни друге воле и заједно се Богу моле. Могуће је да се људи који живе 20.000 километара удаљени од отаџбине, скупе и заједно чувају оно што је њихова светиња и што их веже за коријене и поријекло", истакао је Јањић.

Предсједник фолклорне групе "Опленац" Милка Балабан истакла је да ансамбл његује културу нашег народа, али и српски језик.

"Сва дјеца причају и пјевају српски. Поносни смо јер је код нас увијек борба да останемо Срби и сачувамо нашу традицију", рекла је она.

У КУД-у "Алат" истичу да је заједничко вече фолклора прилика да о традиционалним играма и пјесми нешто науче једни од других, да се упознају и склопе нова пријатељства.

Фолклорна група из Аделејда, која има близу 300 чланова већ 45 година око српске фолклорне баштине окупља исељенике и њихове потомке у Аустралији, је на турнеји по Србији, Црној Гори и Републици Српској.