latinica  ћирилица
20/07/2018 |  09:58 | Аутор: СРНА

На Тјентишту интензивирани радови на санацији клизишта

На Тјентишту су послије стабилизације временских прилика интензивирани радови на санацији клизишта које се активирало почетком фебруара, када се одронило брдо на коме се налази костурница и споменик Битке на Сутјесци.
Тјентиште - санација - Фото: СРНА
Тјентиште - санацијаФото: СРНА

Извођач радова "Илиџапутеви" уведен је у посао 20. јуна, али је киша знатно успорила динамику радова.

"Имали смо 21 кишни дан, па нисмо могли ући у зону клизишта. Због временских прилика, нећемо испоштовати рок од 70 дана, али сматрам да је најважније урадити санацију квалитетно и добро", рекао је шеф радилишта Милан Вукмирица из "Илиџапутева".

Машине тренутно уклањању одроњену земљу, након чега ће се радити детаљна дренажа терена.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић истакао је да се упоредо са санацијом клизишта ради и реконструкција платоа испред споменика и спомен-костурнице.

"Комплетан мермер испод споменика и степениште, све ће у потпуности бити замијењено. Цијена свих радова је нешто мање од два милиона марака. Влада Републике Српске је обезбиједила милион, а преостала средства обезбиједиће владе Црне Горе и Србије", рекао је Павловић.

Уз санацију клизишта и реконструкцију платоа испред Споменика Битке на Сутјесци, почела је и рестаурација фресака у спомен-кући.

Љепоту једног од најважнијих споменика из Народно-ослободилачке борбе овог љета имају прилику да упознају и становници Њујорка на великој изложби југословенске архитектуре у њујоршком Музеју савремених умјетности.