latinica  ћирилица
20/07/2018 |  10:18 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Вучић захвалио Суринаму за повлачене признања Косова

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је данас министру спољних послова Суринама Илдиз Полак-Беил за одлуку те земље да повуче признање једнострано проглашене независности Косова, истакавши да Србија веома цијени њихово поштовање међународног права.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

"Немијешање у унутрашње ствари других земаља и самосталност у доношењу одлука свједочи о независној и принципијелној политици Суринама", истакао је Вучић.

Вучић је најавио отварање Амбасаде Србије у главном граду Суринама, Парамарибу, као и додјељивање стипендија за школовање студената из Суринама у оквиру програма "Свијет у Србији", саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Предсједник Србије је Полак-Беиловој уручио писмо за предсједника Суринама Десиреа Ботерса, у којем га позива у званичну посјету.

Полак-Беилова је пренијела поздраве предсједника Ботерса и рекла да очекује да његова званична посјета Србији буде реализована до краја године.

Вучић и Полак-Беилова сагласили су се да има великих могућности за развој билатералне сарадње двије земље.

Они су најавили да ће ускоро бити потписан споразум о економској сарадњи, а потом ће бити формирана и међувладина комисија, да би се развила сарадња у области пољопривреде, помогла индустријализација Суринама и успоставили сви
други видови сарадње, међу којима и спортске.