latinica  ћирилица
20/07/2018 |  10:32 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Карциноми водећи узрочник губитка радне способности

Карциноми су водећи узрочник губитка радне способности у поступку остваривања права на инвалидску пензију, за шта стручњаци као главни узрок наводе НАТО бомбардовање, саопштено је данас из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Из Фонда наводе да, иако нема коначних и општеприхваћених оцјена, стручњаци за ову област као главни узрок обољења од карционома на прво мјесто стављају бомбардовање осиромашеним уранијумом од НАТО пакта на самом крају одбрамбено-отаџбинског рата 1995. године.

"Двадесетак година протека од озрачивања је управо период када долази до ескалације ове опаке болести", истиче се у саопштењу.

Из Фонда наглашавају да су узрочници, осим радиоактивног загађења животне средине, и начин живљења у савременом добу који обилује стресним ситуацијама, уз исхрану месом и другим производима сумњивог квалитета, што даје комплетну слику и директну везу са доминацијом карцинома, али и душевних болести као узрока инвалидности.

У првих шест мјесеци ове године од укупно 2.286 извршених оцјена радне способности у случајевима гдје је утврђен губитак радне способности у домаћем осигурању кардиоваскуларне болести чине 21,52 одсто, душевне болести 17,22, а карциноми 29,95 одсто.

У истом периоду за осигуранике са пребивалиштем ван Српске у случајевима гдје је утврђен губитак радне способности кардиоваскуларне болести чине 24,46 одсто, душевне болести 20,14 и карциноми 25,78 одсто, чиме ове три врсте болести збирно чине преко 70 одсто узрока инвалидсности, односно губитка радне способности.

На основу података о заступљености наведених врста болести као узрочника губитка радне способности, произилази да су у садашњем периоду карциноми на првом мјесту, док су у претходном периоду, до 2013. и 2014. године, кардиоваскуларне болести биле водећи узрочник губитка радне способности.

"У поступцима оцјене радне способности при остваривању права на инвалидску пензију уочавају се тенденције смањење броја захтјева и остварених инвалидских пензија и постепено, али недвосмислено избијање на прво мјесто малигних оболења као узрока губитка радне способности", наводи се у саопштењу.

Карциноми су у периоду од 2015. до 2017. године постепено заузимали све већу заступљеност и данас су, јасно, најзаступљенији узрочник инвалидности или губитка радне способности код осигураника Фонда ПИО Републике Српске.

Према извјештајима органа вјештачења Фонда ПИО, у току 2017. године извршено је укупно 4.944, а у првој половини ове године 2.286 оцјена радне способности, што потврђује смањење броја захтјева за инвалидску пензију.

У случајевима гдје је орган вјештачења налазом, оцјеном и мишљењем утврдио губитак радне способности у Републици Српској, кардиоваскуларне болести чине 17,27, душевне болести 20,94 и карциноми или малигне болести, као најзаступљенији, 29,98 одсто случајева.

Приближно иста заступљеност наведених обољења, као узрока губитка радне способности, је и у оцјенама радне способности за осигуранике Фонда са пребивалиштем у иностранству, гдје кардиоваскуларне болести чине 20,83, душевне болести 22,34 и карциноми 29,42 одсто случајева.