latinica  ћирилица
20/07/2018 |  10:36 | Аутор: СРНА

Холокауст "посвађао" Закерберга и Владу Њемачке

Власник "Фејсбука" Марк Закерберг најављује да та мрежа неће уклањати објаве у којима се негира Холокауст, али га Њемачка упозорава да њени закони то забрањују, те да казне за оне који одмах не уклоне говор мржње износе и до 50 милиона евра.

Закерберг објашњава да циљ "Фејсбука" није да "спријечи некога да каже нешто лажно, већ да се те објаве и дезинформације не шире".

Та изјава појачала је већ постојеће критике неких влада и организација на рачун Закербергове друштвене мреже, која, према њиховом мишљењу, не чини довољно да заустави говор мржње.

"Не смије бити простора за антисемитизам. То укључује вербалне и физичке нападе на Јевреје, као и негирање Холокауста", поручује министар правосуђа Катарина Барли и упозорава да ће Њемачка то кажњавати.

Некадашњи њемачки министар Хајко Мас је још 2017. године упозорио да "нико не смије бранити онога који негира Холокауст".

Он је увео закон о регулацији друштвених мрежа, док је био на функцији министра правосуђа.

Закерберг, који је и сам поријеклом Јевреј, наводи да је за њега негација Холокауста увредљива, али да сматра да "Фејсбук" не би требао да брише различита мишљења.

"Фејсбук" у борби против лажних вијести користи аутоматизовани софтвер и запошљава око 7.500 људи који траже контроверзне објаве, наводе портали.

Антисемитизам на друштвеним мрежама постао је забрињавајући феномен у Њемачкој, показало је истраживање Техничког универзитета у Берлину, које је анализирало више од 300.000 објава на "Фејсбуку" и другим форумима.