latinica  ћирилица
20/07/2018 |  11:31 | Аутор: СРНА

Машић наградио математичаре који су заблистали на Свјетској олимпијади

Фочанске математичаре Дејана Станковића, који је на Свјетској олимпијади из математике освојио бронзу и Дамјана Станковића, добитника свечане похвале на овом такмичењу, данас је примио начелник општине Фоча Радисав Машић и уручио им новчане награде.
Фоча, Машић - награђени математичари - Фото: СРНА
Фоча, Машић - награђени математичариФото: СРНА

Машић је истакао да је њихов успјех уједно и велики успјех ове локалне заједнице.

"Поносимо се овим момцима, јер само учешће на олимпијади је огроман успјех. Фоча има традицију добрих математичара и ови млади момци су на путу да ту традицију продуже", рекао је Машић.

Он је навео да је обавеза локалне власти да подржава и стимулише дјецу која постижу добре резултате у било којој области.

"Ово је само мали знак пажње и нека врста мале помоћи. Ми ћемо и убудуће за све ученике основних и средњих школа наћи начина да их стимулишемо", додао је Машић.

Вишеструки математички шампион Републике Српске Дејан Станковић ове године је завршио други разред фочанске гимназије, а на олимпијади у румунском Клужу успио је да се окити бронзом.

"Пресрећан сам због успјеха на Међународној олимпијади, најтежем такмичењу на свијету, за коју сам се континуирано припремао током цијеле године. Математику највише учим на предавањима у Сарајеву у школи математике, коју организују бивши олимпијци БиХ", каже Дејан Станковић.

Он је трећи ученик фочанске гимназије, који је у посљедњих 18 година успио да освоји бронзу на Свјетској олимпијади.

Прије њега то су постигли Филип Морић 2000. и Владимир Владичић 2001. године.

Мало је недостајало да медаљу у Румунији освоји и други Фочак у шесточланој екипи БиХ, годину дана од Дејана старији Дамјан Станковић.

"Организација је била одлична, чак је и предсједник Румуније држао говор на отварању. Освојио сам свечану похвалу, замало медаљу, коју сам, искрено, очекивао да ћу освојити", каже Дамјан, који је ове године завршио трећи разред гимназије.

Он се претходно на Балканској математичкој олимпијади окитио бронзаном медаљом.