latinica  ћирилица
20/07/2018 |  12:02 | Аутор: СРНА

Караматић: Бошњачка политика ће довести до нестанка БиХ

Делегат у Клубу хрватског народа Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Марио Караматић поручио је данас да ће, уколико буде настављена бошњачка политика "покушаја да се у Дому народа прогура неуставни закон о изборним јединицама и мандатима у Парламенту ФБиХ", то довести до нестанка БиХ.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

"Није ми јасно што су бошњачке политичке странке покушале да кроз федерални Дом народа прогурају неуставни закон о изборним јединицама и мандатима у Парламенту ФБиХ којим се ентитет ставља изнад државе. Живо ме интересује шта би да су случајно успјели у својој намјери, а Република Српска истовремено почела доносити законе који стављају ентитет изнад државе", изјавио је Караматић за Срну.

Он је рекао да управо Бошњаци највише раде на покушају уништења БиХ, док се Срби и Хрвати покушавају придржавати онога што је потписано у Дејтону и додао да је непоходно да Бошњаци ревидирају своју политику јер ће на овакав начин довести до тога да раздруживање постане неминовност.

Предсједавајућа и замјеник предсједавајуће Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара и Драго Пузигаћа прогласили су јуче Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата ФБиХ деструктивним по витални интерес конститутивних народа.

У ситуацији када два члана Колегијума прогласе неко законско рјешење штетним по витални национални интерес да би закон био усвојен потребно је да за њега гласа већина делегата која ће укључивати и двотрећинску већину у сва три национална клуба.

Након што су то увидјели, делегати Клуба Бошњака напустили су дворану прије почетка сједнице која није одржана због недостатка кворума.

Представнички дом Парламента ФБиХ подржао је 20. јуна, на сједници којој нису присуствовали посланици Клуба ХДЗ-ХНС, Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата федералног Парламента.

Представници Хрвата се залажу да се питање поблема имплементације изборних резултата у Дому народа рјешава на нивоу БиХ.