latinica  ћирилица
20/07/2018 |  13:07 | Аутор: СРНА

Стевандић: Захтјев Савеза за промјене је због бошњачких гласова

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је борба за бошњачке гласове једини разлог због којег Савез за промјене тражи да Влада Српске стави ван снаге одлуку о прихватању Извјештаја Комисије за Сребреницу прије сједнице Колегијума Народне скупштине.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Намјера Савеза за промјене је да Влада повуче ту одлуку да би се бошњачки гласачи наљутили на Жељку Цвијановић, а да би онда они добили те гласове у борби за функцију предсједника Републике и то на леђима 22.000 Срба који су одлуком тадашње Владе, за коју се зна чија је била и ко је био њен предсједник, угрожени и стављени да буду мета правосудних институција", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је ту на сцени невјероватно лицемјерје, али и храброст да се замјерите са 22.000 људи који су угрожени том одлуком.

"Они су угрожени одлуком Владе, дакле наших органа, и једини ко је изнад Владе је Народна скупштина Републике Српске", поручио је Стевандић и додао да ће стављањем те одлуке ван снаге учинити правду према тим људима јер нема правосудног покрића за 22.000 људи ни у Хашком трибуналу нити у Тужилаштву БиХ.

Он је додао да ће стављањем одлуке ван снаге доказати да се силом не може ништа трајно наметнути Републици Српској, те да ће се тиме отворити пут да се и друге одлуке, које су силом наметнуте, могу на парламентаран и демократски начин оспорити.

"Онај ко то не разумије или је потпуно политички аутистичан или је нешто много дужан Бакиру Изетбеговићу и поставци са којом је у власти на нивоу БиХ или је много дужан неком страном фактору. Тај не разумије вољу свог народа", нагласио је Стевандић.

Он је додао да је једина намјера Савеза за промјене изборни профит што у овом случају није морално.

"Ово је трагедија коју сви заједно можемо својом руком да избришемо, да гласамо и кажемо да штитимо своје грађане, од чистачице до возача камиона, командира или обичног војника, који су неправедно оптужени", навео је Стевандић.

Колегијум Народне скупштине Српске у понедјељак, 23. јула, требало би да утврди дневни ред и термин одржавања посебне сједнице парламента коју је затражио предсједник Српске Милорад Додик у вези са извјештајем Комисије за Сребреницу о догађајима у јулу 1995. године.

Савез за промјене затражио је да Влада Републике Српске прије сједнице Колегијума Народне скупштине, стави ван снаге одлуке Владе из 2004. године о прихватању Извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године, као и да припреми информацију о разлозима за одбацивање овог извјештаја.

"Засједање Народне скупштине може услиједити само послије става Владе која је надлежна да извјештај стави ван снаге. Ако то Влада не уради и не припреми информацију за Народну скупштину, овај позив је у том случају бесмислен и упућен органу који није надлежан за одлучивање", навели су из Савеза за промјене.