latinica  ћирилица
20/07/2018 |  13:48 | Аутор: СРНА

Тешановић: БиХ нема нуклеарни отпад

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић истакао је данас да БиХ нема нуклеарни отпад, него истрошене радиоактивне изворе који су коришћени у индустријске и медицинске сврхе.
Нуклеарни отпад - Фото: AFP
Нуклеарни отпадФото: AFP

Тешановић је рекао да, без обзира на то што не постоји централно складиште за те изворе, не постоји велика опасност да дође до његове злоупотребе.

"Познато је да у БиХ немамо једно централно складиште. Имамо истрошене радиоактивне изворе на више локација које се налазе поред индустријских постројења или у болницама гдје су били коришћени и ускладиштени како је то било прописано", рекао је Тешановић.

Тешановић, који је и координатор за сарадњу БиХ са Међународном агенцијом за атомску енергију /ИАЕА/ са сједиштем у Бечу, рекао је да је циљ да се пронађе једно централно складиште у БиХ и да се сви извори ускладиште и смјесте на прави начин, те да је тај поступак у току, преносе федерални медији.

"Ми смо као Агенција контактирали и ентитетске владе да нам помогну јер знамо да је то питање и локалне заједнице, а контактирали смо и Министарство одбране. Добили смо неколико локација које због низа околности нисмо сматрали адекватним", навео је Тешановић.

Он је изразио увјерење да ће БиХ у наредном периоду радити пуно интензивније на томе, с обзиром да је у процесу добијања гранта од ЕУ за рјешавање овог питања.