latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:20 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Наставак сарадње Фоче и Косовске Митровице

Након потписивања Повеље о братимљењу дјечијих вртића из Фоче и Косовске Митровице, сарадња се наставља и кроз економске пројекте, културно-умјетничко стваралаштво и спорт, договорено је у Фочи.

Дјечији вртићи "Чика Јова Змај" у Фочи и "Даница Јарамаз" из Косовске Митровице сарадњу су започели кроз међународни пројекат "Растимо уз плес".

Повеља је само подстицај утемељење сарадње која ће се огледати и кроз примјену заједничког унапређења предшколског образовања и васпитања. Један од планова је и организовање кампа на Тјентишту.

Слађана Владичић, директорка ЈУ Дјечији вртић "Чика Јова Змај" из Фоче, истиче да ће активности бити уврштене у наставним плановима и да то подразумијева, прије свега, размјену стручних идеја и усавршавања, док њена колегица, директорка Предшколске устаноце "Даница Јарамаз" из Косовске Митровице, Горица Маринковић, додаје да постоји приједлог да са дјецом можда већ средином септембра организују тај камп.

Повезивање и отворени братски односи који учвршћују јединство и слогу и кључ су опстанка Срба, ма гдје год живјели – истичу званичници. Камп на Тјентишту и подршка Националног парка "Сутјеска" један су од примјера да је много разлога за сарадњу и међусобно разумијевање.

"Оно што смо као прву идеју заједнички подржали јесте да дјеца из Косовске Митровице дођу у Фочу у НП Сутјеска, да то буде наставак сарадње и да ми будемо домаћини", нагласио је начелник општине Фоча Радислав Машић.

Александар Спирић, предсједник општине Косовска Митровица, истиче да је њихов циљ да ојачају и у економском смислу сарадњу, и да нађу заједничке пројекте који могу да поспјеше живот Срба, не само у Фочи, већ и на простору Косова и Метохије и у Косовској Митровици.

Најављено је и потписивање Повеље о братимљењу општина. Повеља о братимљењу дјечијих вртића потписана је у мају, у Косовској Митровици.