latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:41 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Ликовна колонија у Брчком

Брчко је већ 16 година домаћин Међународне сликарске симпозијум радионице "Сава". На овогодишњој колонији учествује 10 сликара, вајара и графичара.

Међународна сликарска симпозијум радионица "Сава", у Брчком, ове године је окупила умјетнике из Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

"Ово је сигурно једно од најбољих окупљања, једна од најбољих ликовних колонија, не само у Босни, у Републици Српској, у Дистрикту, него и у региону. Заиста ово изгледа сјајно и многи би требало да се угледају на овај начин рада и на организацију, јер ово није ликовна колонија, ово је, у ствари, Умјетнички симпозијум", каже академски сликар Драган Бартула из Лознице.

Црногорски академски сликар, Миломир Мишо Вемић, добитник је и "Брчанске златне палете".

"То ми је велико задовољство, заиста, и признање и подстрјек, поготово зато што се налазим међу колегама, који су познати не само у својим мјестима, него и у региону, и највеће је задовољство када те за неко признање предложи бранша", наглашава академски сликар из Никшића Мишо Вемић.

Симпозијум радионица је, истичу умјетници и мјесто гдје се у ери хиперпродукције чувају и његују реалне и стварне сликарске вриједности.

Соња Ђуровић, кустос Градске галерије у Брчком, истиче да је веома важно да умјетничка галерија и даље настави са радом, односно, да настави са организовањем Међународне симпозијум радионице, јер се само на тај начин може направити разлика, између праве умјетности и умјетничког шунда и кича.

Захваљујући колонији "Сава" и њеним учесницима, фундус Галерије Брчко, која ради више од четири деценије, сваке године постаје богатији за најмање двадесет умјетничких дјела.