latinica  ћирилица
20/07/2018 |  19:17 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Од почетка године евидентирано 1.500 миграната

У првих шест мјесеци ове године, Полиција Републике Српске привела је 1.500 миграната који су илегално ушли на територију Српске, а њихов број се повећава из дана у дан, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач. Поручио је да се овај проблем мора ефикасније рјешавати, посебно са бх. нивоа, јер се садашње стање на терену може оцијенити као мигрантска криза!

Полиција Српске, у посљедња два дана, у Градишци је привела 11, а на подручју Семберије и Подриња готово свакодневно открива групе од по 10 до 20 миграната који илегално улазе на територију Српске. Процјене су да их дневно више од 100 прелази границу.

"Знате да МУП не може све открити, много њих је прошло, а да нису евидентирани. Значи да је та бројка много већа", наглашава министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Проблем је и што Министарство безбједности БиХ полицајцима из Републике Српске, који су ангажовани да, заједно са граничним полицајцима обезбјеђују границу, не уплаћује накнаде за смјештај и храну, рекао је Лукач, док МУП Републике Српске сноси трошкове за гориво и дневнице. Ако се таква пракса настави, упитан ће, каже, бити даљи ангажман полицајаца из Српске.

Све то посљедица је неорганизованости институција на бх. нивоу, прије свих Министарства безбједности, каже СНСД-ов посланик у ПС БиХ, Душанка Мајкић. Сматра да је у заштиту граница требало укључити и оружане снаге.

"Тражити од МУП Републике Српске да чува границу, а занемарити оружане снаге, које располажу толиким бројем људи, говори о хаотичном стању и немогућности да Савјет министара у потпуности влада ситуацијом", истакла је Мајкићева.

И док је Република Српска, за сада, за мигранте само транзитно подручје, најтежа ситуација и даље је у Унско-санском кантону. Због све већег негодовања мјештана Бихаћа и Велике Кладуше због великог броја миграната у њиховим општинама, премијер овог кантона прихватилиште за њихов смјештај планира да пресели у Босански Петровац и то у српско повратничко село Медено Поље. То је изазвало велику забринутост и незадовољство мјештана.

Предсједник Одбора за заштиту српске имовине у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић сматра да је ово рјешење неприхватљиво и то види као нови покушај измјене етничке слике у Федерацији БиХ.

"Било какво насељавање миграната афро-азијског поријекла на српску земљу у Федерацији значило би ново етничко чишћење, не може се другачије окарактерисати", каже Радановић.

Мјештани Меденог Поља не искључују ни могућност протеста, ако кантоналне власти покушају да доведу мигранте у њихово мјесто.

На протесте ће сигурно мјештани Бихаћа, и то 26. јула у Сарајеву, јер, због све већег броја инцидената у којима учествују мигранти, мигрантска криза пријети да прерасте у безбједносну.

Можда ћемо тада коначно чути како надлежне институције планирају да ријеше овај проблем, јер одговора, до сада, није било.