latinica  ћирилица
20/07/2018 |  20:33 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Дукић: Све успјешније пословање компаније "Боксит"

Предсједник "Боксита" Рајко Дукић рекао је данас у Милићима да та компанија, коју је Привредна комора Републике Српске прогласила за најуспјешније велико предузеће у Српској у 2017. години, у овој години послује још успјешније.
Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић уручио плакету Рајку Дукићу за допринос раду Фонда - Фото: СРНА
Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић уручио плакету Рајку Дукићу за допринос раду ФондаФото: СРНА

Дукић је, на свечаности обиљежавања Дана компаније, навео да је у првом полугодишту, у односу на исти период прошле, за пет одсто остварен раст производње у сектору рударство, у сектору саобраћај за 20 одсто је повећан обим превоза робе на међународном, а за 11 одсто на домаћем тржишту, те за 15 одсто повећан обим превоза путника.

У сектору грађевинарство вриједност услуга, приказана у оквиру укупног прихода је, у поређењу са првим полугодиштем прошле године, удвостручена, у сектору машинство и електроодржавање приход је увећан за 23 одсто, фабрици намјештаја и масивних плоча за 40 одсто, а у сектору производња хране, односно конзумних јаја, за пет одсто.

"У првих шест мјесеци ове године у нашем Специјалистичком медицинском центру обављена су 15.302 прегледа, што је за 5.000 више, него током цијеле прошле године", нагласио је Дукић на свечаности којој су присуствовали и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић, народни посланици Радован Вишковић и Сташа Кошарац, директор предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић, те директор Фонда ПИО Младен Милић.

Дукић је истакао да одличне резултате остварује и Специјална болница из хируршких области "Боксит", гдје је за шест мјесеци ове године урађено двостурко више хируршких интервенција него прошле.

У "Бокситовом" Породилишту у истом периоду рођено је 136 беба, од којих је 30 са подручја општине Милићи, а 106 са подручја других општина, за шта је, по основу стимуланса рађања, компанија уложила око 100.000 КМ.

"Иако је укупан приход знатно већи у односу на исти период прошле године, није остварена већа добит, због повећања трошкова, за око два милиона, од чега, само по основу повећања цијена горива и акциза на гориво, око 800.000 КМ и знатног пада цијена на тржишту неких производа", напоменуо је Дукић.

Он је навео да је у инвестиције уложено око 5,5 милиона КМ, што је 2,2 пута више у односу на исти период прошле године.

"Око 2,8 милиона КМ уложено је у сектор саобраћај, за набавку возила, и око 900.000 КМ у Фабрику намјештаја и масивних плоча", за набавку савремене опреме. Знатна средства уложена су и у друге секторе", рекао је Дукић.

Он је појаснио да је овим улагањима повећана вриједност основних средстава у компанији за девет одсто, што је довело до потребе да додатно буде запослено 71 лице, од којег је, само током ове године, 67 новозапослених, међу њима и 14 приправника.

"Прије мјесец дана за више од половине запослених повећани су стартни коефицијенти и најнижа цијена рада, што ће утицати на повећање и платног фонда и просјечних плата, до краја године", рекао је Дукић.

Дукићу је на свечаности директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић уручио плакету Фонда за допринос раду те институције.