latinica  ћирилица
20/07/2018 |  20:37 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Почетак рада Фабрике за прераду воћа и поврћа у Добоју поново пролонгиран

Двије године касни почетак рада Фабрике за прераду воћа и поврћа у Шеварлијама код Добоја. Неће почети још за двије, јер је инвеститор из Азербејџана затражио од градских власти пролонгирање рока. Тако обећаних 300 радних мјеста, остаје само прича - од избора до избора.

Најављивана је као инвестиција деценије која ће поправити посрнулу добојску привреду. Споразум инвеститора Бенконс групе из Азербејџана и града Добоја поставио је и рокове, али су сви одавно пробијени, па је инвеститор затражио и ново пролонгирање почетка рада фабрике.

"Пролонгирали смо још двије године, с обзиром на то да су везани роком били три године да почну са радом, још двије године се продужава да они заврше то и пусте у погон", каже замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић.

Грађевински радови су скоро окончани, добијене су и дозволе, те сагласност на пролонгирање плаћања ПДВ-а на увоз фабричких постројења. Све то је, наводи инвеститор, било у проблему, а додатни су, како су обавијестили градске власти, природне непогоде и економски поремећај на тржишту Азербејџана због поремећаја на тржишту нафте.

"Ми Социјалисти то видимо као политику хљеба и игара, они су то обећали претпрошлих избора да се народ одушеви, биће 300 радних мјеста, сви срећни и задовољни, двије године се ништа није радило, дошли су нови избори, поново ништа нема", истиче Ведран Глигорић из Социјалистичке партије.

Војислав Рађа из СНСД-а наглашава да је то нешто што треба да се у будућем периоду разријеши, како би та фабрика почела да ради или да се нађе неко нови, јер је ипак дата огромна имовина на управљање некој приватној фирми из Азербејџана.

Град Добој испунио је све услове из споразума. Финансирао је земљиште и инфраструктуру.

Инвеститор је требало да за градњу фабрике уложи 14 милиона евра, запосли око 300 радника и омогући откуп воћа и поврћа за око 5.000 коопераната. Непоштовање уговора није поколебало градске власти.

"Раскидом уговора дошли бисмо у неповољну ситуацију, и ми и фирма из Азербејџана, значи нема нико циљ да не ради, циљ нам је да ради фабрика", додаје Марић.

У јулу 2014. камен темељац за нову фабрику на локацији бивше касарне у Шеварлијама, раме уз раме са градоначелником Обреном Петровићем, положио је и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Четири године након што је, како су истицали званичници, "послата позитивна порука из Добоја", фабрика зјапи недовршена и празна, а градски одборници дали су инвеститору још једну шансу. До сљедећих избора.