latinica  ћирилица
20/07/2018 |  22:08 ⇒ 22:21 | Аутор: sputniknews.com

То је мој потпис! Доказ да Босна наоружава ИД (ФОТО)

Оружје произведено у босанској фабрици БНТ&ТМиХ, које је продато Саудијској Арабији, завршило је у рукама џихадиста Исламске државе и Ал Каиде који су се борили против сиријског предсједника Башара ал Асада, пише британски Индепендент.
Мортар 120мм у Сирији (фото: twitter.com/julianroepcke) -
Мортар 120мм у Сирији (фото: twitter.com/julianroepcke)

Новинар Индепендента Роберт Фиск пише да је у подруму бомбардованог складишта оружја Ал Каиде у источном Алепу прошле године пронашао оружане листове из фабрике минобацача у БиХ са потписом некадашњег директора контроле наоружања у фабрици БНТ-ТМиХ у Новом Травнику Ифета Крњића.

Документи су стигли са пошиљком од 500 минобацача калибра 120 мм у јануару 2016. године. Фиск је сада пронашао Крњића у Новом Травнику, који каже да је компанија послала оружје Саудијској Арабији.

- То је мој потпис! Да, то сам ја! То је гаранција за минобацаче 120 мм, то је НАТО стандард - рекао је Крњић.

Он наводи да је испорука отишла за Саудијску Арабију.

- То је био дио испоруке 500 минобацача. Сјећам се добро саудијске испоруке. Саудијци су дошли у нашу фабрику у инспекцију наоружања почетком 2016. године - рекао је Крњић.

Ифет Крњић (фото:Индипендент)

Он тврди да су све такве продаје стриктно у складу са правним сертификатима крајњег корисника које је његова фабрика добила од свих купаца, наводећи да ће оружје користити једино оружане снаге држава које га поруче.

- Кад су Саудијци дошли у нашу фабрику у инспекцију почетком 2016. године, био је и саудијски министар и званичници који су дошли у инспекцију оружја прије него што су га добили. Сва производња послије рата у БиХ је под контролом Американаца и НАТО-а који стално долазе овдје и они знају куда из фабрике одлази сваки комад нашег оружја - рекао је Крњић.

Испорука 500 минобацача је велика, наводи Индепендент, додајући да већина европских војски нема толико у својим складиштима, као и да је нешто од тог оружја изгледа завршило у рукама Асадових непријатеља - исламиста Нусра фронта/Ал Каиде на сјеверу Сирије у року од шест мјесеци од отпремања из фабрике Новом Травнику.

Сиријска амбасада у Лондону одговорила је за Индепендент да Саудијска Арабија не даје "практичну или неку другу подршку било каквој терористичкој организацији (укључујући групе Нусра или ИД) у Сирији или некој другој земљи".

Амбасада наводе Индепендента описује као "нејасне и неосноване" и додаје да је Саудијска Арабија "водећи глас у међународној заједници за подршку дипломатском рјешењу сукоба у Сирији, док у исто вријеме сарађује са сусједима и савезницима у борби против пораста снага екстремизма".

Документа из фабрике у Новом Травнику пронађена у скровишту у Сирији (фото: Индпендент)

Фиск пише да је по уласку у Алеп пронашао бројна докумената, међу којима су упутства на енглеском језику за коришћење митраљеза и минобацача.

Међу тим документима, британски новинар каже да је пронашао и упутства за употребу оружја из БиХ, Србије, Бугарске, али и празне кутије противракетног наоружања америчког произвођача

Фиск пише да је упутство за употребу оружја које је пронашао у Алепу, међу којима и за митраљез Којот МО2 на 20 странца крагујевачке фабрике Застава оружје, показао генералном директору Милојку Брзаковићу.

Он је потврдио да је документа издала та фабрика и да су међу купцима били Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

- Не постоји ниједна једина земља на Блиском истоку која није куповала оружје од Заставе у посљедњих 15 година - рекао је Брзаковић.