latinica  ћирилица
21/07/2018 |  11:02 | Аутор: СРНА

Брнабић: Челници Бошњачког вијећа да поштују законе

Премијер Србије Ана Брнабић упозорила је челнике Бошњачког националног вијећа да поштују законе Србије, а прије свега Закон о националним савјетима националних мањина који забрањује члановима Савјета да се баве политиком.
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије) -
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

Поводом позива БНВ-а министру спољних послова самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да посјети Нови Пазар и још нека мјеста у рашкој области, Брнабићева је подсјетила да национални савјети представљају све припаднике једне националне мањине, а не појединачне политичке партије или интересе у чије име не могу наступати, саопштено је из Владе Србије.

"Позивати директоре школа у Новом Пазару, као што је неко испред БНВ-а урадио, на неки догађај који се назива `свечаном седницом БНВ`, а поводом доласка особе која себе назива `министром спољних послова` Аутономне покрајине Косово и Метохија, представља јасно и флагрантно кршење закона Србије и злоупотребу функције и мандата савета националних мањина", истиче Брнабићева.

Она је нагласила да, и као премијер и као предсједник Савјета за националне мањине, упозорава челнике БНВ да не злоупотребљавају национални савјет бошњачке националне мањине.

"Овакве иницијативе у директној су супротности са сврхом постојања и деловања националног савета. Позивам челнике БНВ-а да се уозбиље, да буду одговорни, пре свега према грађанима које представљају, да не сакупљају јефтине политичке поене на рачун стабилности и да не злоупотребљавају толеранцију и разумевање Владе Србије",рекла је премијер.

Она је поручила да је Србија примјер поштовања права и слобода националних мањина, а обавеза Владе је да заштити представнике националних мањина од неодговорних појединаца у националним савјетима.