latinica  ћирилица
22/07/2018 |  07:57 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј рукополаже епископа диоклијског

Његова светост патријарх српски Иринеј данас ће у Саборном храму христовог Васкрсења у Подгорици рукоположити архимандрита Методија у викарног епископа диоклијског.
Владика Методије (фото: Острог Тв Студио) - Фото: youtube
Владика Методије (фото: Острог Тв Студио)Фото: youtube

Игуман Цетињског манастира архимандрит Методије изабран је за викарног епископа диоклијског на прољећном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Он је рођен 1. априла 1976. године у Сарајеву, гдје је завршио основну школу и прва два разреда гимназије, те нижу музичку школу, а потом се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу.

Послије гимназије, дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици 2001. године, а годину касније дошао је у Цетињски манастир у својству искушеника, гдје је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рукоположио га је у чин ђакона 2005. године, а пет година касније постављен је за намјесника Цетињског манастира, гдје је у чин архимандрита рукопроизведен 2013. године.

Исте године дипломирао је на Православном богословском факултету "Светог Василија Острошког" у Фочи, а на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године одбранио је мастер рад о теми "Зетски митрополит Вавила /1494-1520/ и његов допринос српској духовности и култури".

Од 2012. године члан је Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве у име Митрополије црногорско-приморске. Члан је Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске.