latinica  ћирилица
22/07/2018 |  10:57 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Радојичић наложио да се изврши процјена штете на домаћинствима

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић наложио је градском Одсјеку за цивилну заштиту да изврши процјену штете на домаћинствима у четири приградска насеља која су претрпјела највећу штету у јучерашњем олујном невремену.
Пријаковци-штета од невремена - Фото: РТРС
Пријаковци-штета од невременаФото: РТРС

- Према налогу градоначелника, Цивилна заштита ће урадити прву, прелиминарну процјену штете и заштитити оштећене објекте од даљих оштећења, с обзиром на то се, према прогнози Републичког хидрометеролошког завода, ноћас може очекивати велика количина падавина која може изазвати додатну штету - рекао је Младен Ћућун, шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове териоторијалне ватрогасне јединице.

Према првим подацима са терена, у насељима које је захватило невријеме, оштећено је око 200 објеката. Како је установљено на терену, највећа штета забиљежена је на подручју Мишиног хана.

- Највећим дијелом ради се оштећењу кровова, полупаним прозорима и оштећеним фасадама. На Цивилној заштити је сада да адекватно заштити оштећене објекте како би спријечили даљу штету –-рекао је Ћућун.

Он је додао да су екипе Цивилне заштите и професионалне ватрогасне јединице, уз помоћ мјештана, успјеле да прекрију најлонским покривачем велики број оштећених објеката те истиче да се тај посао наставља и данас.

Према налогу градоначелника, на основу извјештаја Цивилне заштите, у наредним данима биће формиране комисије за процјену настале штете. Истовремено, комисије ће процјењивати и штету на пољопривредним усјевима и воћњацима у насељима погођеним невременом, која је, према подацима са терена, такође значајна, наведено је на сајту Града Бањалука.