latinica  ћирилица
22/07/2018 |  17:54 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Ђокић: Закон о јавним набавкама је у реду, проблем је у његовој примјени

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да никада није рекао да постоји проблем са Законом о јавним набавкама у вези са радом радом Термоелектране у Гацку, како то тврди потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић, него да је проблем у његовој примјени.

"Мислим да потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић, или већ неко ко је за њу припремио ту информацију, није уопште ни слушала шта сам ја рекао", каже Ђокић.

Он је рекао новинарима у Пелагићеву да у вези са Законом о јавним набавкама постоје врло компликоване процедуре, посебно у дијелу када се разматрају жалбе, што јако дуго траје.

"А онда имамо проблем када се рјешава по управном спору који су Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ у Гацку покренули након што је Одбор за жалбе БиХ донио одређена рјешења. Према томе, ја нисам рекао да је проблем са Законом, него у погледу примјене закона и онога што он налаже", рекао је Ђокић.

Он је истакао да су то врло компликоване и дуге процедуре које често доводе до застоја у реализацији врло важних пројеката и приоритета које ти пројекти имају у себи.

"Ја мислим да је то вјероватно искориштено са неким другим циљевима да се то тако схвати како је Пандуревићева схватила, а ја сам врло јасно рекао шта је циљ наше интервенције и мог одласка у Гацко", рекао је Ђокић.

Он подсјећа да је рекао да је Влада одлучила и тражи од руководства РиТЕ Гацко да обезбиједи хитно предузимање свих мјера које им стоје на располагању, у складу са законом.

"Нас не занима како ће то они радити, шта ће радити. Важно је да поштују законе и да обезбиједе нормалну производњу и довољне количине електричне енергије, онолико колико је то билансом за ову годину планирано", рекао је Ђокић.

Пандуревићева је изјавила јуче да није тачна тврдња министра Ђокића да је Закон о јавним набавкама крив за то што је рад Термоелектране Гацко доведен у питање.

Пандуревићева каже да су, поводом ове тврдње министра Ђокића, људи из енергетског сектора, "Електропривреде Републике Српске" и Термоелектране Гацко доставили СДС-у комплетну документацију која говори супротно.