latinica  ћирилица
23/07/2018 |  09:20 | Аутор: СРНА

Црква ће алармирати цијели свијет ако јој буде одузета имовина

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је незамисливо у 21. вијеку да би држава Црна Гора могла да одузме Српској православној цркви имовину и поручио да би у том случају Црква алармирала цијели свијет.
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић) -
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић)

Он је оцијенио да је положај Цркве у Црној Гори данас тежи него у вријеме окупације Османлија, док је положај Срба као у вријеме озлоглашене фашистичке НДХ.

Коментаришући честе негативне поруке државних званичника према Митрополији црногорско-приморској, те најава да би држава могла да одузме православној цркви имовину, патријарх је рекао да увиђа да је то незамисливо у данашње вријеме.

"Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети, али да се то ради у време мира и слободе, у време када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу, него и за Азију", додао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је истакао да ће СПЦ стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

"Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи, ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити, јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче, она постоји стотинама година и оно што припада званичној Цркви не може бити ни на који начин узето или одузето", нагласио је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је изразио незадовољство положајем Срба у Црној Гори.

"Нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост. То је један народ који се подијелио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво", рекао је патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је додао да га подсјећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

"Нажалост, у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу, нажалост, постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији, ни Црној Гори. Стара је истина - Подијели, па владај, па се вјероватно држе тог принципа", оцијенио је патријарх српски.

Он је изразио наду да ће народ бити свјеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи.

Коментаришући слање црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, патријарх је рекао да је то глупост.

"Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумеју. Тим пре што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом делу", закључио је патријарх Иринеј.