latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:58 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Марковић: Мигрантска криза ван контроле неодговорне власти на нивоу БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милица Марковић изјавила је данас да је мигрантска криза у БиХ изван контроле и да су најодговорнији за то министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић и Министарство за људска права и избјеглице на нивоу БиХ на чијем је челу кадар СДА.
Прес конференција СНСД ГО Бијељина - Фото: РТРС
Прес конференција СНСД ГО БијељинаФото: РТРС

"Проблем са мигрантима има реперкусију на све грађане у БиХ, а посебно нас забрињава стање у Бијељини која се налази у пограничној зони и гдје свакодневно видимо мигранте који могу бити безбједносна, социјална, здравствена, па и економска и финансијска пријетња“, рекла је Марковићева на конференција за новинаре Градског одбора СНСД Бијељина.

Она је оцијенила да је проблем са мигрантима сада већ тешко пратити и контролисати и да су власти на нивоу БиХ, посебно Савјет министара, потпуно заказали у заштити свог становништва, али и пружању хуманитарне помоћи овим лицима према конвенцијама чијије БиХ потписник.

Марковићева је изнијела став СНСД-а да министар Мектић ради према инструкцијама партнерске СДА да се прећутно и свјесно мигрантима омогући боравак у БиХ, као и да по инструкцијама сарајевске политике учествује у креирању политике за пренос надлежности над полицијом на ниво БиХ.

Није се, каже она, промијенила намјера СДА и Бакира Изетбеговића, само методологија, "да СДС и ПДП као домаћи извођачи релативизују позицију полиције и Министарства унутрашњих послова Републике Српске".

"Савез за промјене, сада Савез за побједу издајничке политике СДС, ПДП и њихових пратилаца имају времена до октобра, а након тога бирачи ће показати да су схватили о каквим је људима и издајницима ријеч и колика је штета коју трпи Република Српска протекле четири године колико су они на позицији у Сарајеву", закључила је Марковићева.

На страначкој конференцији за медије предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Недељко Ћорић указао је на забринутост грађана, посебно у пограничним насељима Семберије гдје је посљедњих 15 дана интензивиран нелегалан улазак миграната, које становништво виђа у селу и граду.

"Можда некоме у БиХ ова мигрантска криза одговара, јер нико одговоран са нивоа БиХ ни у локалној заједници није уважио упозорења СНСД-а на долазак кризе и нису предузете мјере да се проблем за домаће становништво предуприједи, нити да се одговори на потребе тих људи који имају своју несрећу и траже рјешења", рекао је Ћорић.

Он је истакао да градска власт Бијељине треба да позове надлежне у заједничким институцијама БиХ и упозна их са ситуацијом, како се мигрантска криза не би неповољно одразила на безбједност становништва на овим просторима.