latinica  ћирилица
23/07/2018 |  12:09 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о Додиковом захтјеву у вези са Сребреницом 14. августа

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће, на захтјев предсједника Милорада Додика, бити разматран Извјештај Комисије о догађајима у Сребреници 1995. године, биће одржана 14. августа у 10 часова, рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Уводно излагање имаће предсједник Милорад Додик.

На сједницу ће бити позвани најважнији актери који су сачинили Извјештај о Сребреници.

Посланик НДП-а у НСРС Драган Чавић, рекао је да је опозиција била суздржана на гласању, те да је тражила додатно вријеме за припрему.

Посланик Домовине Адмир Чавка казао је да је Коалиција Домовина против одржавања сједнице о овој теми.

Посебну сједницу Народне скупштине затражио је предсједник Републике Српске са једном тачком дневног реда - "Информација о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да ће окупити све политичке факторе у Републици Српској у намјери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извјештај о Сребреници.

Он је тада напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

"У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извјештају пише да их је 8.700", рекао је Додик.