latinica  ћирилица
23/07/2018 |  13:55 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Јовић: Нећемо дозволити градњу центара на српским подручјима

Замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Предраг Јовић изјавио је данас Срни да српски представници у Савјету министара неће дозволити да се на подручјима са српском већином у Федерацији БиХ формирају и граде избјеглички центри за смјештај илегалних миграната.
Предраг Јовић - Фото: РТРС
Предраг ЈовићФото: РТРС

"Што се тиче нас и мог личног става, никад никакав центар неће бити тамо гдје су Срби некада живјели и гдје су повратници. Што се тиче српских представника у Савјету министара, они то неће дозволити", тврди Јовић.

Он је навео да је већ контактирао српска удружења, али и Министарство безбједности и да ће, уколико буде прављен центар за смјештај илегалних миграната, он бити близу границе са Хрватском.

Јовић сматра да су најаве да ће у већински српском мјесту Медено Поље код Босанског Петровца бити смјештени илегални мигранти, "чисто политичка прича коју је неко пустио" и да има информације "као да неки покушавају пребацивањем миграната намјерно да изазову кризу".

Предсједник Општинског вијећа Велике Кладуше Фикрет Башић рекао је да делегација општине, која се данас састала са министром безбједности у Савјету министара Драганом Мектићем, није прихватила приједлог да ЕУ финансира привремено шаторско насеље у мјесту Поље у Великој Кладуши до изградње мигрантског прихватног центра у Меденом Пољу.

Предсједник Савеза српских завичајних удружења "Завичај" Бране Пећанац изјавио је да би смјештај миграната у српским селима у ФБиХ могао да угрози останак Срба на тим просторима, што се не смије дозволити.

Пећанац истиче да је велики прилив миграната из афроазијских земаља у БиХ и план за њихов смјештај на подручја у ФБиХ гдје живе Срби добро смишљен и пројектован.