latinica  ћирилица
23/07/2018 |  15:33 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

За домаћинства погођена невременом у Мишином Хану по 2.000 до 3.000 КМ (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће за, до сада пријављених, 354 домаћинства у бањалучком насељу Мишин Хан бити обезбијеђено по 2.000 до 3.000 КМ за санацију штете коју су претрпјела усљед невремена.

Додик је приликом посјете подручној школи у Мишином Хану Основне школе "Милутин Бојић" Поткозарје, рекао да ће ова школа бити санирана до почетка наредне школске године, а да ће радови почети у сљедећи понедјељак.

Он је рекао да ће потребна средства бити обезбијеђена из буџета и из резервних фондова.

"У масовној штети највише су страдале породичне куће, већина људи, сналазећи се већ поправљају своје објекте. Штета је евидентна и огромна, ону од пољопривреде утврдиће комисије, град Бањалука и Република Српска ће помоћ за страдале усјеве обезбиједити нешто касније", навео је Додик.

Према његовим ријечима, важно је помоћи људима да санирају своје куће што је прије могуће.

"Направићено двије групе страдалника, они којима је причињена највећа штета добиће 3.000 КМ, а они са мањом штетом по 2.000 КМ. Знам да то није довољно, али вјерујем да може помоћи", прецизирао је Додик.

Школа у Мишином Хану (Фото: РТРС)

Он је поручио да ће сви којима је причињена штета добити ова средства.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић појаснио је да је већ раније расписан тендер за санацију школе у Мишином Хану, те ће се чим прођу законски рокови кренути са санацијом.

Он је додао да ће на школи бити промијењена и комплетна столарија.

"И у Верићима и у Поткозарју, који су такође страдали у невремену, санираћемо школе врло брзо", додао је Малешевић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су на подручју овог града четири мјесне заједнице погођене невременом у суботу, 21. јула, при чему је највеће штета проузрокована у Мишином Хану, па у Поткозарју, Пријаковцима и Верићима.

Он је рекао да комисије сутра излазе на терен ради процјене штете.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Мишин Хан Дражена Ајдер оцијенила је да је ова мјесна заједница сто одсто уништена.

"Мјештани већ раде на санацији својих објеката, сналазе се како знају и умију", додала је Ајдерова.

Она је додала да сигурно има више од 700 домаћинстава којима ће требати помоћ за санацију.