latinica  ћирилица
23/07/2018 |  15:52 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Просјечна јунска нето плата 849 КМ

Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у јуну износила је 849 КМ и номинално је већа за 0,3 одсто у односу на мај, док је у односу на јун прошле године номинално већа за 2,5 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Посматрано по подручјима, у јуну је највиша просјечна нето плата исплаћена у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.345 КМ.

Најнижа просјечна нето плата у јуну у износу од 559 КМ исплаћена је у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство.

У јуну је у односу на мај највећи номинални раст нето плате забиљежен у подручјима остале услужне дјелатности - 4,7 одсто, финансијске дјелатности и дјелатности осигурања 2,5 одсто, те грађевинарство два одсто.

Највеће смањење плате, у номиналном износу, забиљежено је у подручјима вађење руда и камена - 2,6 одсто, информације и комуникације један одсто и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 0,7 одсто.

Просјечна мјесечна бруто плата исплаћена у јуну износила је 1.360 КМ.

Током првих шест мјесеци у Републици Српској укупна вриједност остварена увозом износи 2,508 милијарди КМ, а извозом 1,825 милијарди КМ, што значи да је проценат покривености увоза извозом износио 72,8 одсто.

Из Републичког завода за статистику саопштено је да је од јануара до јуна остварен извоз у вриједности од 1,825 милијарди КМ, што је за 11,7 одсто више у односу на исти период лани.

"Увоз је у истом периоду износио 2,508 милијарди КМ, што је за 7,3 одсто више у односу на исти период прошле године", саопштено је из Републичког завода за статистику.

У погледу географске дистрибуције робне размјене Републике Српске са иностранством, највише се извозило у Италију, и то у вриједности од 280 милиона КМ, односно 15,3 одсто, те у Хрватску 236 милиона КМ, односно 13 одсто од укупно оствареног извоза.

У саопштењу се наводи да се у истом периоду највише увозило из Србије, и то у вриједности од 415 милиона КМ, односно 16,5 одсто, и из Русије 338 милиона КМ, односно 13,5 одсто, од укупно оствареног увоза.

Највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 142 милиона КМ, што износи 7,8 одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују нафта и уља добијена од битуменозних минерала /сирова/, са укупном вриједношћу од 301 милиона КМ, што износи 12 одсто од укупног увоза.