latinica  ћирилица
23/07/2018 |  16:11 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Продужен притвор бившим специјалцима

Окружни суд у Бањалуци продужио је притвор тројици бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске и њиховом саучеснику, који су осуђени на укупно 40 година затвора због пљачке током које су украли 616.548 КМ.
Окружни суд Бањалука - Фото: СРНА
Окружни суд БањалукаФото: СРНА

У саопштењу објављеном на сајту овог суда наводи се да је данашњим рјешењем Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала продужен притвор оптуженима чији су иницијали М.В, П.Г, П.А. и Б.О.

Притвор по овом рјешењу може трајати најдуже још девет мјесеци почев од 26. марта ове године, када је изречена првостепена пресуда, додаје се у саопштењу.

Притвор се оптуженима продужава из притворских разлога прописаних Законом о кривичном поступку Републике Српске, наводе из суда.

Након што је Уставни суд БиХ одлучио да укине рјешење којим су оптужени притворени, Врховни суд Републике Српске чије је рјешење стављено ван снаге, одлучио је да овај предмет врати Окружном суду.

У овом случају осуђени су бивши специјалци Владан Малић /36/, Горан Параш /31/ и Александар Поповић /33/ на по 10,5 година, док је њихов саучесник Олег Банда /34/ добио осам и по година затвора.

"Разматрањем жалби бранилаца и одлуке Уставног суда БиХ укинуто је рјешење Окружног суда о продужењу притвора оптуженима од 26. марта ове године. Случај је враћен на поновно одлучивање", навели су у Врховном суду.

У њиховом рјешењу је наведено да је првостепени суд пропустио да утврди постојање ванредних околности које оправдавају закључак да би пуштање на слободу оптужених довело до нарушавања реда и мира. То је наведено и у одлуци Уставног суда којом је утврђена повреда права оптужених.

Ова четворица осуђена су јер су 22. септембра 2015. године на ауто-путу Бањалука-Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила агенције "Сектор секјурити" и пуцајући из пушака од њих отели новац.