latinica  ћирилица
23/07/2018 |  16:53 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

У јуну у Српској забиљежене ниже цијене производа и услуга за 0,2 одсто

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској мјерене индексом потрошачких цијена у јуну су у односу на мај у просјеку ниже за 0,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Прогнозе економског раста - Фото: илустрација
Прогнозе економског растаФото: илустрација

Од 12 главних одјељака производа и услуга више цијене забиљежене су у четири, ниже у шест, док су цијене у два одјељка у просјеку остале непромијењене.

Највећи пораст цијена у јуну забиљежен је у одјељку превоз - један одсто усљед виших цијена горива од 1,7 одсто и виших цијена у групи услуге превоза од 0,8 одсто, затим у одјељку становање - 0,2 одсто усљед виших цијена у групи одржавање и поправак стамбене јединице од један одсто, као и у групи електрична енергија, гас и остали енергенти од 0,2 одсто.

Више цијене забиљежене су и у одјељку здравство - 0,2 одсто због виших набавних цијена појединих лијекова од 0,4 одсто у групи фармацеутски производи, као и у одјељку ресторани и хотели - 0,2 одсто усљед виших цијена у групи Угоститељске услуге од 0,3 одсто.

У одјељцима комуникација и образовања цијене су у просјеку остале непромијењене.

Највећи пад цијена у јуну забиљежен је у одјељку одјећа и обућа - 2,5 одсто усљед акцијских цијена обуће од 3,7 одсто и одјеће од 1,9 одсто, затим слиједи одјељак храна и безалкохолна пића - 0,8 одсто због нижих сезонских цијена у групи поврће од четири одсто, воће од два одсто, као и акцијских цијена у групама шећер, мед и слично 0,8 одсто, месо 0,7 одсто, безалкохолна пића од 0,6 одсто и у групи уља и масноће од 0,3 одсто.

Ниже цијене забиљежене су и у одјељку алкохолна пића и дуван 0,2 одсто усљед нижих цијена у групи алкохолна пића од 0,6 одсто, те у одјељцима намјештај и покућство, рекреација и култура и остала добра и услуге по 0,1 одсто.

Исте цијене су на годишњем нивоу у просјеку више за 1,6 одсто, у односу на упоредни период прошле године.