latinica  ћирилица
23/07/2018 |  16:59 ⇒ 24/07/2018 | 10:12 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Наставиће се тренд повећања броја запослених

Република Српска је стабилна, обавезе се извршавају редовно, креирају се нова права, али и повећавају постојећа, изјавила је предсједница Владе Жељка Цвијановић за Радио Републике Српске.

Сумирајући период петогодишњег мандата Цвијановићева је подсјетила на повећање пензија, већи аграрни буџет, бројне мјере које обухватају породиље, борце и осјетљиве категорије. Поручује, овакав тренд биће настављен и након избора.

Буџет Републике је стабилан, а из тога су проистекла разна повећања – аграрни буџет је тако повећан са 60 милиона на 71 милион, каже премијерка Жељка Цвијановић. Пензије су преведене на трезор, што је омогућило редовну исплату, услиједила су и повећања, укупно око 20 одсто. Ново увећање слиједи већ почетком године, а у наредна два мјесеца биће повећана и најнижа пензија.

"Задовољна сам што смо успјели усвојити сад и овај сет закона којима ћемо омогућити да сваки запослени радник добије повећање. То не бисмо могли да радимо да немамо стабилне јавне финансије, да немамо добро пројектован буџет", рекла је Цвијановић.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

Уз мјере и план за запошљавање наставиће се и тренд повећања броја запослених, каже Цвијановићева. Реализовани су бројни инфраструктурни и капитални пројекти. У плану су и нови, чиме се ствара претпоставка за економски развој, каже премијерка. 

"Била су појединачна улагања, а сад имамо поново ојачану основу, кренули у реализацију 120 милиона одлази према општинама ове године за пројекте које су они навели да су важни. Ми одобрили та средства и кроз јавна улагања и кроз средства од клиринга", истакла је премијерка Српске.

Добру финансијску слику труде се да оставе и наредној Влади, каже Цвијановићева, увјерена да ће је формирати исте партије које су сада на власти. Важно је, да одмах након избора буду примијењени резултати, што је демократски потенцијал Републике, иако то многи, каже, покушавају да осујете. 

"Важно је да имамо људе који на исти начин посматрају ствари, развој, Републику и јачање институција, а седе и у Сарајеву у име Републике и овдје у име Републике. Зато је наша огромна шанса да имамо Додика тамо, јер смо растерећени притиска које сад имамо. Неће Милорад Додик дозволити да се било ко се иживљава на инситтијама Српске и потписује тамо неке документе у тајности. Нама треба да не морамо да се бавимо нивоом Сарајева", нагласила је Цвијановић.

Говорећи о сарадњи са Србијом, Цвијановићева је истакла да је она на завидном нивоу. Томе у прилог иду бројни заједнички пројекти и привредне активности, о чему ће бити ријечи на заједничкој сједници влада Српске и Србије у августу.

Комплетан интервју можете послушати и на сљедећем линку.