latinica  ћирилица
24/07/2018 |  17:56 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Духовни центар у Мркоњићима - пројекат од велике важности за град Требиње

На међународном конкурсу, који је расписала градска управа Требиња, изабрано је најбоље архитектонско рјешње за Православни духовни центар у Мркоњићима, родном селу Св. Василија Острошког.

До краја године биће изабран извођач радова,а новац за градњу, око 400 000 евра, донирала је Влада Србије.

Мркоњићи су мјесто ходочашћа и посебне важности не само за Херцеговце, него и све православне вјернике. Градња Духовног центра и уређење светитељевог родног мјеста посебено радује мјештане.

Најбоље идејно рјешење, дјело је тима пројектанске фирме "Контура" из Требиња. Предвиђа повезивање три главна локалитета у селу- цркве, која је подигнута на темељима светитељеве родне куће, старе школе и гробља гдје је сахрањена мајка, Св. Василија.

- Базирано  је на принципима сакралне градње и има елементе који се могу видјети на манастиру Тврдош али и светогорским манастирима - истиче Милан Јовановић, архитекта, аутор идејног рјешења.

- Једном се у животу укаже прилика да допринесете нечему тако великом, зато и конкурс није био такмичење за нас и награду смо донирали за фрескопоисање цркве - напомиње Владимир Самарџић, пројектант.

Овај пројекат од велике је важности за град Требиње. У локалној упави очекују да се неопходне процедуре и избор извођача радова заврше до краја године.

- Ради се о капиталном пројекту за град не само у гарђевниском него духовном смислу, па и туристичком зато сви планови морају бити уредни и све како треба да не би било никаквих потешкоћа - наводи Марко Рикало, начелник одјељења за урбанизам града Требиње.

Објекти ће се градити од традиционалних материјала, у складу са духовном традицијом и црквеним градитељством. Идеја је да се цијело село Мркоњићи претворе у својеврстан духовни, ходочаснички центар, са изграђеним пјешачким стазама које ће походити на хиљаде вјерника и поклоника Св. Василија из свих крајева свијета.