latinica  ћирилица
27/07/2018 |  07:45 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан устанка против фашизма (ФОТО)

Дан устанка обиљежен је и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју ,на Бањ брду у Бањалуци , и на Партизанском гробљу у Мркоњић Граду.

Прије 77 година, на данашњи дан, у Дрвару је изведена прва устаничка акција на територији БиХ, којом су народи започели оружану борбу против фашистичког окупатора и његових савезника у Другом свјетском рату.

Бањ брдо: Обиљежавање Дана устанка против фашизма (Фото: РТРС)

На спомен-обиљежју на Бањ брду, вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, делегације СУБНОР-а, изасланик предсједника Републике Српске, градоначелник и предсједник скупштине Бањалука, представници Јеврејске општине Бањалукa као и бројни потомци страдалих у борби против фашизма.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је да је српски народ опстао на простору данашње Републике Српске захваљујући борцима против фашизма.

Он је нагласио да је Бањалука у борби против фашизма дала велику жртву.

- Милион људи страдало је на простору БиХ у Првом и Другом свјетском рату - рекао је Савановић.

Бањ брдо: Обиљежавање Дана устанка против фашизма (Фото: РТРС)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је жртва свих оних који су дали живот у борби за слободу оставила дубок траг у стварању нових друштава и друштвених односа.

Бањ брдо: Обиљежавање Дана устанка против фашизма (Фото: РТРС)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да је значајно што су се људи са ових простора у вријеме када је фашизам прекрио цијелу Европу подигли на устанак и опстанак на овим просторима.

Предсједник бањалучког Градског СУБНОР-а Раде Ђајић рекао је да је Бањалука дала 3.000 бораца у антифашистичкој борби, као и да је изњедрила 21 народног хероја и 40 истакнутих револуционара.

Исте поруке упућене су и са обиљежавања Дана устанка у Мркоњић Граду, у којем су у четворогодишњој Народно-ослободилачкој борби погинула 504 борца и 1.902 цивилне жртве фашистичког терора. У сјећање на њихову жртву вијенци су положени на споменике у Партизанском гробљу Касимовац и у Бараћима.