latinica  ћирилица
29/07/2018 |  10:57 ⇒ 30/07/2018 | 12:35 | Аутор: РТРС

Банкет у част стогодишњице добрих односа Америке и српског народа (ФОТО)

У част стогодишњице добрих односа Америке и српског народа, изграђених на темељима Првог свјетског рата, у Вашингтону је одржан гала банкет, на којем су учествовале званице из Српске, премијерка Жељка Цвијановић и минстар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Вишедневно обиљежавање прокламације Вудро Вилсона, након јутрошње литургије и дружења Срба у Вашингтону, приводи се крају.

Химне Србије, Републике Српске и Америке означиле су почетак свечаног обиљежавања стогодишњице прокламације америчког предсједника Вудроа Вилсона, који је 28. јула 1918. позвао Американце да се помоле и одају почаст Србима страдалим у Великом рату. Таквом међусобном поштовању и уважавању треба се вратити, поручила је премијерка Српске.

Премијерка Српске у Вашингтону (Фото: РТРС)

- Свјесна сам да смо сви јако важни за изградњу односа, морамо градити наша друштва, али морамо истаћи захвалност за све оно што смо протекле седмице успјели заједно урадити и Влада Републике Србије и Влада Републике Српске - истакла је Цвијановићева.

Жртве из прошлости, али и млади који гледају у будућност захтијевају од нас да нађемо заједнички језик и превазиђемо проблеме из претходних неколико деценија, поручио је министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак.

- За Републику Српску, за БиХ и за цијелу регију, важно је, не само за српско-америчке односе, него за цијелу регију, да побољшамо те односе. Прије 100 година десило се велико страдање и поднесена је огромна жртва нашег народа, према којој ћемо заувијек имати неописиво поштовање - рекао је Црнадак.

Банкет у Вашингтону (Фото: РТРС)

Банкету су присуствовале и бројне званице из јавног и политичког живота Америке, али и представници Српске православне цркве, у чијој организацији се све и дешавало претходних дана у Вашингтону.

Подсјећамо, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић борави у вишедневној посјети Вашингтону.

Током посјете, Цвијановићева је присуствовала свечаности у Конгресу САД поводом обиљежавања јубилеја стотину година подизања српске заставе испред Бијеле куће, те Симпозијуму о Србији и Америци у Првом свјетском рату.

На Симпозијуму, који је одржан прије два дана, Цвијановићева је нагласила да је Влада Српске опредијељена за сарадњу и спремна за нову фазу у америчко-српским односима, те изразила задовољство што и у Вашингтону постоји много људи који на исти начин размишљају.

Поводом стогодишњице добрих односа Америке и српског народа, Представништво Српске у Америци приредило је пријем у част предсједника Владе Републике Српске.