latinica  ћирилица
31/07/2018 |  16:33 | Аутор: СРНА

Министарство исплатом подстицаја испоштовало договор

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић рекао је за Срну да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данашњом исплатом 3,9 милиона КМ подстицаја испоштовало ранији договор и оцијенио као одличну мјеру исплату премије од 200 КМ за хектар посијане пшенице.
Жито - Фото: РТРС
ЖитоФото: РТРС

- Данашњи потез Министарства је веома добра мјера. Удружење је задовољно, а људи од јутрос зову и пријављују да им је на рачуне легао новац - рекао је Бакајлић.

Он каже да исплата можда мало касни, али не превише.

- Све ово показује да постоји обострана воља за сарадњом - расорног министарства и пољопривредних произвођача. Ово је договорено, Правилником о подстицајима регулисано и, што је најважније, реализовано је. За сваку похвалу - истакао је Бакајлић.

Он је навео да би било добро да буде донесен правилник о откупу пшенице чиме би се, уз још неке законске одредбе, ограничила могућност да млинари и сви остали манипулишу људима и цијеном.

- Министарство спољне трговине у свему овоме треба да се прихвати обавезе како би пољопривредне произвођаче заштитио од прекомјерног увоза - рекао је Бакајлић, напомињући да би то допринијело бољем животу пољопривредних призвођача у Семберији, као највећој житници Српске.

Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је данас, посредством Агенције за аграрна плаћања Српске, 3.937.114 КМ по основу подстицаја за пољопривредну производњу.

Највећи дио односи се на исплату премије за пшеницу, и то 200 КМ по хектару, саопштено је из Министарства.