latinica  ћирилица
01/08/2018 |  11:31 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Лукач: Циљ потпуна контрола кретања миграната кроз Српску

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће Влада на сутрашњој сједници највјероватније да разматра иницијативу предсједника Републике Милорада Додика за формирање координационог тијела за праћење кретања миграната кроз Српску.

Лукач је нагласио да ће у то тијело бити укључени Министарство унутрашњих послова, односно све полицијске управе, Цивилна заштита, као и све локалне заједнице, нарочито оне које имају проблем са нелегалним уласцима миграната.

"На тај начин хоћемо у потпуности да контролишемо кретање миграната кроз Српску. Немамо ни могућности нити ресурсе да правимо овдје кампове и центре, али у хуманитарном смислу можемо тим људима да пружимо здравствену заштиту ако им је потребна и да им помогнемо у што бржем проласку кроз Српску", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, мигранти се у посљедње вријеме појављују на више локација у Српској, јер многи од њих, непознајући терен, дођу на мјеста на која нису планирали.

"На сваку пријаву грађана, Полиција Српске на вријеме излази на лице мјеста и утврђује о чему се ради, приводимо те људе и предајемо органима БиХ који су надлежни даље за поступање с њима", објаснио је Лукач.

Он је додао да се на територији Републике Српске до сада нису дешавали инциденти са мигрантима који би могли довести до опасности за грађане.

"Наши грађани тренутно немају разлога да буду забринути, али јасно је да постоји узнемиреност кад се на одређеним локацијама сусрећу с непознатим људима, за које се не зна ни ко су ни шта ту раде", рекао је Лукач и поручио грађанима да у оваквим случајевима у сваком тренутку могу позвати полицију.

Лукач се осврнуо и на кријумчарење миграната, истичући да је чињеница да је то постало врста бизниса, јер увијек постоје људи који се баве неким криминалним активностима, у овом случају кријумчарењем људи.

"МУП је у току ове године поднио 15 извјештаја надлежним тужилаштвима против лица која су приведена због кријумчарења људи. Многи од њих покушавају да се правдају тиме да су их само повезли, не знајући ко су, али то је нешто што ће доказивати у тужилаштву и на суду", рекао је Лукач.

Он је позвао све грађане који се налазе у саобраћају да непозната лица не примају у своје возило јер не знају какав проблем могу да изазову.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач разговарали су јуче у Бањалуци о формирању републичког координационог тијела за праћење кретања миграната у Републици, у складу са закључцима владајуће коалиције у Српској.

Координационо тијело, које ће бити формирано одлуком Владе Српске, оперативно ће спроводити активности с циљем праћења улазака, задржавања, кратања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Републику, саопштено је из кабинета предсједника Српске.