latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:18 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У Требињу и Бањалуци покренута акција помоћи братском народу Грчке

Грчки народ помагао је народу Републике Српске када му је било најпотребније, и сада морамо да се одужимо. Са овом идејом покренуто је неколико акција за прикупљање помоћи народу Грчке након катастрофалних пожара у овој земљи.

Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе" из Требиња и Србско сабрање "Баштионик" из Бањалуке организују акцију прикупљања помоћи за грчки народ који је претрпио велику штету у пожару који је захватио подручје око Атине.

Из Удружења "Насљеђе" је саопштено да ће преко рачуна атинске архиепископије Грчке православне цркве помоћ бити искориштена за храну, лијечење, обнову и изградњу кућа и друге потребе народа страдалог у великом пожару.

Прије двадесетак година безбројни конвоји помоћи стизали су из Грчке у Српску. Стотине ратне сирочади, дјеце палих бораца

"Сада ми имамо ту обавезу да помогнемо. Они су нас тада прихватили, многи су постали кумови и трајни пријатељи,", рекао је Доброслав Слијепчевић из Удружења "Наслијеђе".

Акцију прикупљања хигијенског материјала и одјеће иницирала је и странка "Уједињена Српска". У Бањалуци ће пакети помоћи бити прикупљани у просторијама подручног одјељења Цивилне заштите.

Наталија Тривић, потпредсједница "Уједињене Српске"нагласила је да ће акција трајати од 6. августа до 1. септембра и позивала грађане да се укључе у акцију.

Прикупљање донација за народ са подручја похараног пожарима организовано је и у епархијама Српске православне цркве.