latinica  ћирилица
02/08/2018 |  10:45 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Фонд здравственог осигурања финансира 20 нових лијекова

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске моћи ће од 15. августа да у апотекама на рецепт подигну више од 20 нових лијекова о трошку Фонда, између осталог, за дијабетес, кардиоваскуларна, плућна, бубрежна обољења.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"Већина лијекова је уврштена на листу А, што значи да ће осигураници за ове лијекове плаћати партиципацију у износу од 10 одсто или је неће плаћати, уколико су ослобођени плаћања. На ову листу, између осталих, уврштено је неколико инсулина за обољеле од дијабетеса, лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и други", речено је Срни у Фонду.

Из Фонда додају да су лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени на листу Б, тако да ће сви осигураници умјесто пуне цијене, плаћати 50 одсто.

"Напомињемо да поједини уврштени лијекови спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје", навели су из Фонда.

У Фонду наглашавају да је увођење више од 20 лијекова комерцијалних назива, међу којима је 11 генеричких, на листу лијекова који се издају на рецепт, наставак унапређења доступности лијекова за осигуранике, будући да је недавно Фонд и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова.

"Међу њима су и најсавременији иновативни лијекови за лијечење меланома, као и имунотерапија која ће први пут у Српској о трошку Фонда бити доступна обољелима од карцинома плућа", објашњавају из Фонда.

Из Фонда истичу да континуираним проширењем права на лијекове Српска предњачи у региону, а посебно када је ријеч о скупим терапијама, попут биолошких лијекова, цитостатика, те савремених терапија за лијечење хепатитиса које су осигураницима доступне већ три године, док се у Србији тек сада уводе.

"Подсјећамо да су у овој години, захваљујући стабилизацији пословања, учињени значајни искораци у правима осигураника, попут увођења трећег поступка вантјелесне оплодње, финансирања инсулинских пумпи и ослобађања од партиципације свих обољелих од ријетких болести", наведено је из Фонда.

Из Фонда су истакли да ће обезбјеђивање што квалитетније здравствене заштите грађанима бити и даље приоритет, али да то, првенствено, зависи од редовности уплате доприноса за здравствено осигурање.