latinica  ћирилица
02/08/2018 |  10:58 | Аутор: СРНА

Мања производња и продаја шумских сортимената

Републици Српској је у првом полугодишту произведено 909.682 метара кубних разних шумских сортимената или мање за 1,7 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Обловина - Фото: илустрација
ОбловинаФото: илустрација

Од укупне масе, сортименте од четинарског дрвета чини маса од 466.056 метара кубних, док на сортименте од лишћара отпада 443.626 метара кубних.

Најзаступљенији у производњи били су трупци, којих је произведено 332.050 метара кубних од четинарског и 151.955 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је у првом полугодишту продато укупно 874.457 метара кубних разних шумских сортимената, што је мање за 5,1 одсто него у истом периоду прошле године.

На крају посматраног периода на залихама је регистрована количина од 172.386 метара кубних разних шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да ти проценти нису у довољној мјери потпуни показатељи, ако се занемари каква је била основица у претходној години.

"Треба посматрати да ли је у претходној години основица била реална, то јест треба посматрати да ли је била оптимална и очекивана, или је била испод тога. Очито је да била испод очекиване и због тога су и такви резултати у првом полугодишту ове године", нагласио је Шиник.

Он је додао да треба имати на уму да се у првом полугодишту планира мања производња него у другом, и тај однос се креће отприлике 45 према 55 одсто.

Шиник је за већи проценат подбачаја продаје од производње, иако постоји висока тражња за дрвним сортиментима, рекао да је дошло до несинхронизације у некој од фаза у процесима од сјече до реализације, односно продаје.