latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:50 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

ХЕ на Требишњици: Прекопланска производња струје вриједна 10 милиона КМ

Изузетно повољна хидролошка година, донијела је предузећу Хидроелектране на Требишњици прекопланску производњу електричне енегије. За седам мјесеци, остварено је око 80 одсто планиране производње за ову годину, што ствара могућност инвестирања у капиталне пројекте.

Свакако, најзначајнији пројекат јесте изградња објеката Хидроелектране “Дабар” и система Горњих хоризоната, у који је предузеће Хидроелектране на Требишњици уложило око осамдесет милиона марака властитог новца. На међународни тендер, за довршетак ХЕ Дабар, јавило се 19 компанија.

 "Тражимо финансијера за остатак радова на ХЕ Дабар, а послије и за пуштања у погон. ХЕ Дабар ће остати у стоодстотном власништву Хидроелектрана на Требишњици и тај капитал се неће мијешати у власничку структуру хидроелелктране", изјавио је Илија Таминџија, извршни директор за техничке послове ЗП "Хидроелектране на Требишњици".

Ништа мање нису важни локални пројекти из водопривредне дозволе. За седам мјесеци, Хидроелектране на Требишњици испоручиле су у систем 850 гигават-часова струје вриједности од 34 милиона марака. Остварена добит је 2,4 милиона.

Гордан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици, истиче да ће прекопланска производња електричне енергије, чија је вриједност 10 милиона КМ бити урачуната на крају године у економски биланс.

Добра производна година, тврде из управе, омогућиће пеглање дефицита из претходних година. Додатна производна сигурност јесте залиха воде у хидроакумулацији “Билећа”.

"У односу на план, имамо три метра воденог стуба изнад планираног, а оно што тренутно имамо у самој акумулацији, можемо рачунати да је то 400 гигаватчасова ел.енергије када не би више пала ниједна кап кише", додао је Мишељић.

Хидроелектране на Требишњици прослављају Светог пророка Илију, славу предузећа. Света литургија, којој су присуствовали чланови управе ХЕТ-а, Електропривреде РС и градских институција, служена је у храму Св. Илије, на Боботовој главици, на острву у Билећком језеру. Храм је изграђен прије двадесет година.