latinica  ћирилица
02/08/2018 |  18:14 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Барбари Делаћ "Бранкова награда"

Овогодишња престижна књижевна "Бранкова награда", коју додјељује Друштво књижевника Војводине, припала је Барбари Делаћ за књигу пјесама "Тоmоrrоwlаnd" /Земља сутрашњице/.
Књиге (илустрација) -
Књиге (илустрација)

У образложењу жирија, који је одлуку донио једногласно на данашњој сједници, наведено је да поезија Барбаре Делаћ представља значајан нови глас на књижевној сцени Србије и заслужује пуну пажњу читалачке јавности.

Жири сматра да Делаћ у својим пјесмама непрестано испитује оквире унутар којих смо као појединци приморани да обитавамо, а истовремено покушава да разложи механизме којима се они успостављају.

"То у њеном песништву, пре свега, значи тематизовање електронских медија, интернета и свих `машина визије` којима се производе `симулакруми` савременог света. У њеном песништву то је свет испуњен бљештавим светлуцањем робе, обећањима среће којима нас засипају са свих екрана, свет бескрајне разноликости слика које можемо конзумирати и у које се и сами морамо утопити, поистовећивањем са узорима који нам се нуде", наводи се у саопштењу жирија, у саставу Марија Шимоковић, Бранислав Живановић и Стеван Брадић /предсједник/.

"Бранкова награда", која се уручује у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала, додјељује се за најбољу књигу умјетничке поезије, аутора млађег од 29 година, издату на српском језику, за период између двије додјеле.

Ова награда, осим што одаје почаст знаменитом српском романтичарском пјеснику Бранку Радичевићу /1824–1853/, подржава младе пјесничке таленте и мјери њихове пјесничке доприносе, који су изабрали поезију као један од важних начина разумијевања људског опстанка.

Добитнику "Бранкове награде", која се додјељује 58. пут, припада новчани износ, као и диплома.

Носиоци ове угледне награде су, између осталих, Васко Попа, Бора Радовић, Раша Ливада, Драган Јовановић Данилов, Нина Живанчевић, Ана Ристовић...