latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:29 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Очекује се повећање извоза за 7,3 одсто

У БиХ се у овој години очекује реално повећање укупног извоза за 7,3 одсто, гдје би стопа раста извоза робе била 8,1 одсто, а извоза услуга пет одсто, пројекције су Дирекције за економско планирање БиХ наведе у билтену "Аутлук - перспективе".
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Овај раст извоза, уз очекивано повећање економске активности и домаће тражње, требало би, с друге стране, резултирати реалним повећањем укупног увоза од 4,8 одсто.

Резултат ових кретања увоза и извоза је благо смањење спољнотрговинског дефицита и боља покривеност увоза извозом, док би допринос спољне трговине у економском расту за ову годину требао бити благо позитиван.

Ове пројекције су направљене на основу претпоставке да би тренд раста у свјетској трговини из претходне требао бити настављен и у овој години, што ће имати позитивне импликације на регион и самим тим и на БиХ.

Пројекције Дирекције за економско планирање БиХ од 2019. до 2021. године показују да би се могло очекивати повећање укупног извоза са годишњим стопама раста од шест одсто, 5,8 и пет одсто.

Током овог периода очекује се просјечни економски раст од 3,6 одсто у реалном смислу, повећање инвестиција од скоро 10 одсто на годишњем нивоу, повећање запослености и интензивирања вањскотрговинске размјене са свијетом.

С друге стране, виши ниво економске активности довешће до повећања домаће тражње у оквиру корпоративног и сектора становништва, што ће резултирати и повећањем увоза у БиХ.

Очекује се да стопе раста увоза буду нешто ниже у односу на извоз и требало би да се крећу од 3,8 одсто у 2019. години, 3,6 одсто у 2020. години и 3,7 одсто у 2021. години.

Више стопе раста извоза од увозних требало би да резлутирају повећањем извозне заступљености бруто домаћег производа, уз стагнацију учешћа увоза, што би требало стабилизовати спољнотрговински биланс.