latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:37 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Електропривреда Српска - Већа производња струје

Производна предузећа, из система Електропривреде Српске, у првој половини године, остварила су већу производњу електричне енерегије за око 24 одсто. Добра производња електричне енергије, донијела је и изузетно позитивне финансијске приходе.

Сва зависна предузећа, из система Електропривреде Српске, изузев РиТЕ Гацко, у првом полугодишту позитивно су пословала.

Такво стање, кажу у менаџменту, донијело је Матичном предузећу економски ефекат већи од 57 милиона КМ.

Послије прошле, хидролошки изузетно лоше године, домаћи електро-енергетски систем је потпуно стабилизован.

"Електропривреда је у протеклих шест мјесеци, произвела више од 3.500 гигават часова струје, или нешто више од 23 одсто преко плана, ако би посматрали прошлу годину, производња је већа од 40 одсто али то не може бити оптимално поређење", истиче Радмила Чичковић, в.д.генералног директора Електропривреде Републике Српске.

Таква производња, каже Чичковићева, створила је могућност пласмана више од 1.600 гигават часова билансних вишкова електричне енергије електро-енергетским системима у окружењу.

Продаја по изузетно повољним цијенама, донијела је Електропривреди значајан новац.

"Од тих пласираних вишкова ми смо остварили готово 130 милиона КМ, што је веома добар приход, и када смо говорили о позитивном резултату, засигурно, ти билансни вишкови, који су пласирани на тржиште електричне енергије, допринијели су финансијском резултату", каже Чичковићева.

Повољно финансијско стање, створило је и могућност ремонта постројења производних предузећа.

Већ ноћас, ТЕ Гацко стаје са радом и улази у редован ремонт, слиједе ремонти ХЕ Требиње 1 и агрегата 2 у ХЕ Дубровник, а на јесен и постројења РиТЕ Угљевик. Због кашњења процедура, умјесто ове, капитални ремонт РиТЕ Гацко биће урађен наредне године.

"Сви ремонти у систему Електропривреде, у производним предузећима, завршиће се 11. новембра. С обзиром да неће бити преклапања термина, очекујемо континуитет у производњи електричне енергије и добру погонску спремност", рекао је Бранислав Рупар, директор дирекције за производњу Електропривреде Републике Српске.

Електропривреда ће, потврдили су у менаџменту, истрајати на инвестирању у производне пројекте, какви су ХЕ Дабар и ХЕ Бук Бијела.

Ускоро би требало да буде потписан уговор о оснивању концесионог друштва "Бук бијела", које ће водити процедуре за изградњу те хидроелектране на ријеци Дрини.