latinica  ћирилица
03/08/2018 |  22:26 ⇒ 04/08/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја" (Пренос на РТРС)

Централна државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" биће одржана сутра у Бачкој Паланци.

Манифестацији "Дани сјећања" присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Осим државног врха Српске и Србије, у Бачкој Паланци сутра ће бити и представници Српске православне цркве и грађани, како би заједно обиљежили и подсјетили на страдање српског народа у "Олуји".

Парастос жртвама служиће Његова светост патријарх српски Иринеј. Након парастоса усљедиће обраћања свједока страдања Јелене Кнежевић, која је у августу 1995. године у избјегличкој колони дошла у Србију, предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Централну државну манифестацију, која почиње у 20.00 часова, преносиће наша телевизија.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица тражиле спас у Србији.

Док Срби оплакују страдале и прогнане у "Олуји", Хрватска 4. августа слави Дан побједе.

Предсједник Републике Српске рекао је да је "Олуја" била акција етничког чишћења српског народа и да је дегутантно што Хрватска слави страдање једног народа.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се обиљежавање хрватске акције "Олује" и даље ословљава као "велика побједа једног народа над другим", а догодило се, заправо, супротно јер су из Хрватске истјерани грађани - око 250.000 Срба.