latinica  ћирилица
05/08/2018 |  08:31 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Вареш: Освештан Храм Светог великомученика Пантелејмона

Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у храму посвећеном Светом великомученику Пантелејмон у селу Бргуле у општини Вареш, који је претходно освештао.
Митрополит дабробосански Хризостом - Фото: РТРС
Митрополит дабробосански ХризостомФото: РТРС

Митрополит Хризостом је рекао да је ово велики историјски догађај, те позвао присутне вјернике да се заједно са свештенством моле за благослов Господа Бога.

- Молимо се Господу Богу да нас ухљеби и оснажи, да дјело које сте ви принијели, Господ прими - рекао је митрополит Хризостом и додао да су вјерници дошли са једном жељом - да Господ оне добре и племените молитве благослови и услиши.

Изградња цркве и њено освештење за предсједника Мјесне заједнице Бргуле Остоју Петровића значи много више и од скромне пензије коју прима, наглашавајући да је он рођен 9. августа, на Пантелијевдан.

Он се захвалио начелнику Вареша Здравку Марошевићу, који је издвојио 6.700 КМ из буџета општине за изградњу цркве, али и свим осталим добрим људима чијим средствима је изграђен храм на мјесту гдје је била гробљанска капела.

Петровић је рекао да се у Бргуле прије четири године вратио са супругом, те да је захваљујући општини Вареш и њеном руководству, али и сопственом раду, успио да оспособи своју пријератну кући и да у њој нормално живи.

Према његовим ријечима, мале су шансе за повратак младих Срба у ово село, у ком је стално настањено 12 домаћинстава, јер нема услова за школовање дјеце, а нема ни запослења. У ово село са укупно 27 домаћинстава остали мјештани долазе љети или викендом.