latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:49 | Аутор: Б92

Атлетика: Србија са девет адута у Берлину

Прошло је двије године од када је Ивана Шпановић у Амстердаму освојила прво злато на отвореном шампионату у атлетици. Сада, најбоља српска атлетичарка налази се у одбрамбеној улози, пошто ће многе такмичарке покушати да је склон с трона.
РИО 2016: Ивана Шпановић, једним скоком до финала (Фото: Олимпијски комитет Србије) -
РИО 2016: Ивана Шпановић, једним скоком до финала (Фото: Олимпијски комитет Србије)

Европско првенству Атлетици креће у понедељак, а Србију ће поред Шпановићеве представљати – Милица Гардашевић и Страхиња Јованчевић (скок удаљ), Тамара Салашки и Маја Ћирић (400 м), Марија Вученовић и Ведран Самац (бацање копља), Амела Терзић (1.500 м), Драгана Томашевић (бацање диска), Душица Топић (50 км ходање), Асмир Колашинац (бацање кугле) и Емир Бекрић (400м препоне).

Домаћин биће престоница Њемачке, Берлин, гдје ће се најбољи европски атлетичари надметати у 22 различите дисцплине током шест дана (од 6. до 12).

На ЕП неће учествовати такмичари из Русије, пошто Међународна атлетска федерација није прихватила жалбу АС Русије. Познато је да су Руси на ЗОИ учествовали под неутралном заставом, међутим до тога неће доћи у Берлину.

Србија у Њемачку долази са умјереним амбицијама, пошто је реално да Ивана обрадује земљу медаљом, док се остали потајно надају да могу до изненађења.

"Наша репрезентација је шаренолика, имамо и дебитаната. Иако смо на сваком од три последња шампионата Европе освојили по двије медаље, нисмо атлетска велесила да бих нешто обећавао. Вјерујем, ипак, да ће Ивана Шпановић, која брани титулу из Амстердама, златом обрадовати цијелу нацију и нас који радимо за атлетику", рекао је пред почетак ЕП директор АС Србије Слободан Бранковић.