latinica  ћирилица
05/08/2018 |  18:14 | Аутор: СРНА

Мјештани Петрова већ осјећају посљедице акцидента у лукавачкој коксари

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је Срни да се на подручју ове општине већ осјете посљедице истицања амонијачне воде из коксаре "Глобал испат коксна индустрија" Лукавац и да су, осим воде, загађени ваздух и земља.
Акцидент у коксари у Лукавцу - Фото: klix.ba
Акцидент у коксари у ЛукавцуФото: klix.ba

"Мјештани Пурачића и потеза Кртове жале се на главобоље, а шири се несносан смрад", рекао је Петковић.

Он каже да је поводом акцидента, који се догодио 3. августа, у Лукавцу данас одржан састанак са представницима те општине, министрима Тузланског кантона те представницима града Добоја како би се предузеле адекватне мјере у рјешавању овог проблема.

"Очекује се да ће федерални министри послије викенда посјетити мјесто акцидента с обзиром да је то у њиховој надлежности. Симптоматично је да се такви случајеви увијек дешавају пред викед", навео је Петковић.

Он је подсјетио да је 27. априла у фабрици соде из Лукавца пукао насип, па је истекла већа количина течности, која је поплавила пољопривредно земљиште и излила се у ријеку Спречу, гдје је проузроковала помор рибе, а након тога се улила и у ријеку Босну.

Петковић очекује веће интересовање надлежних институција Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ за овакве случајеве, који су учестали, а чије су посљедице више него катастрофалне.

Он је најавио одржавање састанка са начелницима општина у ФБиХ и Републици Српској које су погођене акцидентом, како би се разговорало и о могућем подизању тужбе.

Штаб за ванредне ситуације општине Петрово јуче је упозорио грађане да не користе воду из ријеке Спрече због истицања амонијачне воде из коксаре, када је након експлозије резервоара истекло 200 до 300 метара кубних амонијачне воде са примјесама катрана.

Федерални водни инспектор прогласио је други степен угрожености ради спречавања даљег ширења онечишћења.

Представници рибарских удружења дуж ријеке Спрече кажу да је ово 21. регистровано онечишћење ријеке у посљедњих 15 година.

"У отпадној води нема опасних материја"

У отпадној води, која се прије два дана из коксаре Лукавац излила у ријеку Спречу, нема примјеса опасних материја као што су цијанид и роданид, саопштено је из компаније "Глобал испат коксна индустрија" Лукавац /ГИКИЛ/.

Из ове компаније наводе да су предузели кораке на рјешавању еколошког инцидента узрокованог несрећом на раздвајачу сировог катрана Радне јединице Кондензација.

У саопштењу се додаје да су интервентни тимови ГИКИЛ-а били спремни да одмах реагују на новонасталу ситуацију, али да је ургентно извршавање кључних задатака другог дана након несретног догађаја било спријечено наредбама и истражним радњама надлежних органа.