latinica  ћирилица
05/08/2018 |  19:26 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Одржана традиционална 246. Грмечка корида

Да је спој традиције и туризма пожељан доказ је Грмечка корида. На Поповића брду, код Оштре Луке, одржана је 246. традиционална манифестација којом се завршава програм обиљежавања "Илинданских дана".

Грмечка корида једна је од најстаријих традиционлних манифестација у регији и сваке године окупи бројне љубитеље борби бикова. Ове године на Поповића брду снаге је одмјерило 16 бикова у тешкој и средњој категорији.

Побједник 246. Грмечке кориде је бик Кукан власника Милана Галића из Мркоњић Града.
Власнику је припала награда од 2.500 КМ, а поражени бик Зећо је својим власницима из Јајца донио новчану награду од 1.500 КМ.

Зимоња, бик власника Муфида Чехића из Санског Моста побједник је данашњег надметања бикова у средњој категорији. Он је у финалној борби био бољи од бика Звјероте власника Радована Миљуша и тиме одбранио прошлогодишњу титулу побједника.

Надлежни у Оштрој Луци оцјењују Грмечку кориду изузетно значајном не само за ту општину, неко, како кажу, и цијелу Републику Српску.

"Ако нека манифестација траје 246 година, онда значи да има потребе да се настави бар још толико. То је нешто што треба његовати, а читава Република Српска и сав српски народ треба да то узме као бренд нешто као што је то урадила Шпанија", рекао је Милан Поповић, потпредсједник Организационог одбора 246. Грмечке кориде.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар истиче да су људи који су избјегли са простора Грмеча доласком на територију општине Оштра Лука са собом донијели и ову манифестацију.

"Након рата било је неколико покушаја да се поново на Међеђм брду покрене манифестација, међутим постојао је отпор од локалних власти и то није учињено", нагласио је Станар.

На Грмечкој кориди посјетиоци су се окушали и у традиционалним дисциплинама, попут навлачења конопца и бацања камена с рамена.