latinica  ћирилица
05/08/2018 |  21:47 ⇒ 06/08/2018 | 12:00 | Аутор: СРНА

Дачић: Етничко чишћење се слави једино у Хрватској и на Косову

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се у Европи данас етничко чишћење слави једино у Хрватској и на Косову.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Поводом напада из Хрватске на предсједника Србије Александра Вучића због говора на обиљежавању 23 године од злогласне акције "Олуја", Дачић је упитао шта од тога што је рекао Вучић није тачно.

"Да ли је тачно да је 1991. у Хрватској живело 560.000 Срба, а да их сада по попису има свега око 180.000? Или је Вучићев грех што уопште прича о томе?", рекао је Дачић Тањугу.

Вучић је синоћ у Бачкој Паланци, на скупу поводом Дана сЈећања на страдале и избјегле Србе, рекао да је Хитлер хтио свијет без Јевреја, а да је Хрватска и њена политика хтјела Хрватску без Срба.

Он је рекао да су 4. августа, истог датума када је 1995. почела "Олуја", нацисти 1944. провалили у скровиште јеврејске девојчице Ане франк, која је касније страдала у логору, и оцијенио да то није случајност.

На данашњем обиљежавању "Олује" у Книну хрватски премијер и министри критиковали су ову изјаву предсједника Србије.

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је изјаву Вучића као велико претјеривање, наводећи да је "Милошевићев великосрпски режим извршио агресију на Хрватску и да је `Олуја` окончала окупацију Хрватске".

Министри у хрватској влади навели су да је Олуја "круна праведног и одбрамбеног рата", док су изјаве предсједника Србије осудиле владајућа Хрватска демократска заједница и највећа опозициона Социјалдемократска партија.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.