latinica  ћирилица
06/08/2018 |  10:14 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Локалитет у Хаџићима предвиђен за мигранте можда миниран

Касарна "Ушивак" и њена околина, у општини Хаџићи, једини простор који је БиХ успјела без противљења локалног становништва уступити за смјештај миграната, представљају опасност јер постоји могућност да је локалитет миниран, наводи се у извјештају Координационог одбора за питање миграната у БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Савјет министара требало је да овај извјештај разматра прошле седмице, али није, због одсуства министра безбједности БиХ Драгана Мектића.

Министарство цивилних послова БиХ о томе је обавијестило Координациони одбор за питање миграната, а Министарство је ову информацију добило од Федералне управе Цивилне заштите.

Координациони одбор добио је информацију да ће Центар за уклањање мина /БХМАЦ/ хитно приступити рјешавању овог проблема, пишу "Независне новине".

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић изјавио је да све ово показује колико је проблем са мигрантима озбиљнији него што схватамо.

"Можете помислити како ће реаговати Европска унија уколико се испостави да заиста људе желимо смјестити у подручје које је минирано. Људи бјеже од рата и дођу код нас у минирано подручје. Мислим да БиХ у овом тренутку, за ове размјере проблема, нема одговор", рекао је Новаковић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Душанка Мајкић истиче да је касарна "Ушивак" већ требало да прими прве мигранте, али је, судећи по свему, "све заустављено док се Мектић налази на незаслуженом одмору".

"Ниједан од проблема са мигрантима није ријешен, а касарна која има простор 100.000 метара квадратних 2005. године је враћена Влади Федерације БиХ као неперспективна војна имовина, а у њу нико није улагао. Ако је тачно да постоји могућност да се у њој налазе мине, онда је то права трагедија, јер онда тај простор нема никаквих услова за смјештај миграната", каже Мајкићева и истиче да и то доказује да БиХ нема капацитета да ријеши проблем миграната.

У извјештају, који би требало да се нађе на једној од наредних сједница оба дома Парламентарне скупштине БиХ, наводи се да је ЕУ одбила да привремено финансира исхрану миграната који би били смјештени на локалитет "Агрокомерца" у Великој Кладуши, те да је у договору са представницима међународне заједнице и локалним властима Босанског Петровца, као могућа локација понуђена локација "Липе".

У документу се истиче да је у седам мјесеци ове године Служби за послове са странцима пријављено 9.548 нелегалних миграната, те да је намјеру за подношење азила исказало њих 8.805, док је 708 особа поднијело захтјев за азил.

У извјештају пише да је највише миграната из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака.